免费注册

微信登录,快人一步

搜索

[法律咨询] 我出轨了,老公要求离婚并还他60万。

同我老公结婚1年几,未有小朋友,结婚呢一年几大部分时间都异地,我喺江门佢喺香港,因为长期异地,经不起诱惑我出轨了,有一次我同果个男噶啱好喺屋企睇紧电影,我老公就翻嚟,俾佢发现我出轨,我想离婚我老公唔肯,佢叫我俾60万佢,佢就同意离婚,之前彩礼佢老豆老母俾左8万,然后俾40万我地装修,呢D钱全部转左俾我,装修加埋我自己用嘅,我都差唔多用晒了,我老公话家埋结婚之后佢买俾我果D 奢侈品同过时过节发嘅红包俾嘅家用,叫我俾60万佢,我想问下律师,法律系点规定嘅?48万虽然我自己用得唔少,但系都有30万左右用喺家庭上啊,我就俾翻48万得唔得?还系真系要还60万?
你们结婚的时间不短,而且无证据证明因为给付彩礼而造成男方家庭生活困难,8万彩礼一般不需要退还。
而奢侈品不同于生活用品,价值较大,如果是在婚姻关系存续期间用夫妻共同财产购买的,即使一方使用,也应当作为夫妻共同财产进行分割,否则显然有失公平。通常的做法是,一方获得该物品,给另一方折价补偿,当然不能以购买价补偿,应当以离婚时该物品的价值进行折价补偿。
而装修的40万,还要看房子的权属,离婚后归谁等等因素综合分析。所以如果双方协商不成的,在离婚诉讼时要准备好相应的证据证明自己的主张。
回复 好评 1 差评 0

你想骗彩礼吗?赶紧还钱比你老公吧
回复 好评 2 差评 0

你几用可以用咁多钱

好正常啊,比60万有咩问题,你老公比你用噶都唔止啦

用几多还几多
回复 好评 差评

回复 好评 差评

回复 好评 差评

间单叫你依伽噶男朋友俾就系啦!
回复 好评 差评