免费注册

微信登录,快人一步

搜索

[情感] 别人彩礼18.8W,我要12.8W好过分?

我同男朋友都系本地人,我一直都系觉得彩礼尼滴野,一齐心平气和商量下就可以,毕竟只系走过场,最后钱都系带翻去我地噶小家庭。先讲下基本情况,我屋企普通家庭,独生女,父母以后都有退休金,屋企有4层噶自建房,工资年薪10W+,男朋友独生子,父母都有退休金,一栋自建房,一套商品楼,年薪15W+,总体来讲除左比我屋企多一套商品房,其他条件都差唔多,甚至我父母收入要比佢爸妈高。

从一开始讲到钱噶野就唔开心,一开始男方话唔摆酒旅行结婚,男方为左省钱话唔摆酒,唔接亲,后面又话各自办要摆酒你地自己摆。再讲彩礼,按照我屋企噶意思,12.8万,到时候也都系比我带翻去。还会再额外给我一笔钱做嫁妆,也带过去。结果男方只肯出3.8W,江门依家边度还有咁低彩礼噶,讲出去笑死人啦。好,咁我屋企退一步,佢地出12.8W彩礼,我私底下退翻9.8W彩礼比佢地,咁样大家都有面啦!按照我地果边习俗,女方烟酒糖都要男方出,或者折现给3万,男朋友佢阿妈居然同我讲我冇听过尼种奇葩规定,睇佢咁款,又系唔打算出啦。

今天听一个刚订婚噶同事讲,男方主动比彩礼18.8W,我心入面更加唔平衡。唔系话我介意钱多钱少,也唔系攀比,毕竟人地老公屋企开公司,住别墅,佢老公自己又创业搵到钱,我就系唔顺气,人地婆家主动比18.8W,我男朋友佢阿妈,竟然想比3.8W,仲唔办婚礼。

我自认为已经好谅解男方了,讲到尾就系彩礼唔想比,摆酒唔想摆,连烟酒糖果都要我地自己买,还话唔接亲!我真系激到唔想结婚了!
我女噶都睇你唔顺眼了,冇话3.8万我结婚1.8万咋,在江门人家肯比3.8万唔知多过几多人噜
回复 好评 3 差评 0

讲你地系唔系真系江门人,日日咁来唱衰江门,真系想铲晒捏班契弟出去
回复 好评 1 差评 0

《只系过场》《大家都有面》《唔系钱多钱少》《唔系攀比》细品

小仙女语录  详情 回复 发表于 2023-8-8 11:42

你唔好造谣,我代替江门起诉你噶!边个话江门彩礼普遍12万8噶,3万8都好高了好唔好

咁你依家分手。去撬墙角,同18.8W果个男噶一起
回复 好评 差评

看这样的帖子,深刻领悟到“道不同不相为谋”。如果女生认为没彩礼就系不尊重,那就不要嫁城市家庭;如果男生认为娶老婆就是不应该付彩礼,那就不要娶农村家庭女生
回复 好评 差评

唔想结婚就唔好结婚了
回复 好评 差评

顶未摞老婆,日日比你地搞到我恐婚,你话几co好
回复 好评 差评

依家还来得及,换个
回复 好评 差评

这男的家庭也不至于很差,女方也不是不讲道理的那种人,这男方怎么就不上道呢
回复 好评 差评

面子是给别人看的 生活是自己的 不过我说这话也是因为站着说话不腰疼 主要看你自己
回复 好评 差评

也唔系城市人太精,只能话观念唔一致。
回复 好评 差评

不会嫁,这是一个态度,这样观念的家庭,以后生儿育女,家庭支出都跟你来抠抠搜搜,不会感到开心的。有甚者会说出这种话,哪怕知道你是独女,都会说不要管你父母
回复 好评 差评

鸭屎香不香 发表于 2023-08-07 17:28
《只系过场》《大家都有面》《唔系钱多钱少》《唔系攀比》细品

小仙女语录
回复 好评 差评

分吧,下一个
回复 好评 差评

冇讲你江门噶  江门超过3万都系高彩礼啦
回复 好评 差评

你知不知好多家庭都拿不出12.8万?江门一个三线城市你别搞坏个市场,你到底是喜欢彩礼还是喜欢个人?
回复 好评 差评

高彩礼,你好有面?
回复 好评 差评

首先男方家的态度好有问题,你可以认真再考虑下。其次我全部表姐结婚彩礼都5超过4w/5w(我都觉得有滴低不过没法啦)
回复 好评 差评

一点都不过份
回复 好评 差评

替你男盆友难过,希望他能为民除害,别放你出来,祝福你们!还有江门彩礼普遍2-3w,你系边度的捞妹?
回复 好评 差评

一点都不过分啊
回复 好评 差评

唔使讲啦 你肯定唔系本地人  3.8万彩礼算高了  还平均12万8 你呢个假本地人
回复 好评 差评

本地人洗鬼十几万 你以为外省咩 痴线
回复 好评 差评

十几万?你唔好去抢?
回复 好评 差评

死要面,小仙女。吊高来卖
回复 好评 差评

江门3万8已经算高了好唔好,真系走过场点解你唔收1万8,点解你会柠檬人地噶18万8?呃下人地就好了,你咪呃埋自己啦
回复 好评 差评

你冇话你系江门葛
回复 好评 差评

分手啦 讲禁多做咩
回复 好评 差评