免费注册

微信登录,快人一步

搜索

[闲聊] 好憎d食饭讲野嘅人!又系唔开心嘅一日

由于自己唔食早餐嘅习惯,所以到午饭前系会有d肚饿,所以会吃多D。朝早食咗早餐,中午就冇胃口,话晒就隔3个钟左右。一般屋企攞一盒牛奶或者到办公室冲包麦片就算数。
而且饭堂嘅饭碗都系有d细,第一碗系饭堂阿姨打好在攞餐台上都就半碗左右,我三两啖就食完。自己去加饭区添饭一次或者两次,有时攞嘅菜比较好送饭可能会添三次,话晒饭堂都几蚊一餐唔好浪费,我自己添饭都唔会剩!

只不过,同写字楼就有个人,间中就要讲第xx碗,或者今日食咗xx碗,不是日日话啦,一礼拜一两次都有嘅。我已经特登避开佢哋一个人食,够钟就默默自己先去。但系有时佢哋睇到我,隔离座位冇人又会坐过嚟。
我饭量比大多数人可能都大,但系都系食几多就装几多饭,冇浪费。最初你觉得我甘瘦仲甘可以食,比较贪得意都可以理解。话晒大多数人都会系有甘嘅疑问,食得多,重唔生肉。但系都识左咁耐,冇必要再一直话啦!

虽然都知对方系随口讲嘅,并冇其他嘅意思,但我听多左都系唔舒服。只不过一个办公室,成日日见到面唔好意思闹佢嘅好尴尬。
理得佢哋呢,一笑而过~
回复 好评 差评

你越吃越瘦就得。激死佢
回复 好评 差评

直接讲,冇食你屋企嘅你理得咁多?
回复 好评 差评

饭吃多吃少,系命中注定嘅,有d人就系冇饭食。
回复 好评 差评

女人嫉妒好正常咋,恨唔到你咁瘦咯可能
回复 好评 差评