免费注册

微信登录,快人一步

搜索

[情感] 因为唔想食男朋友家长嘅口水尾,吵晒架!

寻日表妹嚟我屋企食饭,期间呢,向我怨咗一轮佢过于热情嘅未来公婆。

讲真,佢未来嘅家公家婆系好钟意佢,就系表达嘅方法佢接受唔到。

表妹已经同佢男朋友订婚,未来公婆都经常叫佢去屋企食饭。都整左好多佢钟意食嘅野。食饭期间呢,就中意帮佢夹餸到佢个碗度。有时夹比佢满满一大碗,已经食唔落啦,仲要夹比佢。最最冇办法接受嘅系,佢父母钟意喺夹餸前将筷子摆到嘴边呲一下。。。佢有时候,真系要黐线啦,佢哋屋企冇用公筷嘅习惯,虽然男朋友讲过好多次,唔使咁客气,自己想食乜夹乜,但系都系阻止都唔到佢父母嘅热情。。。

跟住上礼拜,佢父母又叫我表妹去屋企食饭。表妹,实在系唔想去,就话要加班搪塞过去。冇霖过,佢男朋友都带住爸爸妈妈做嘅餸菜用保温盒比我表妹带去公司,尴尬,一到公司先发现我表妹讲大话,人唔响度。

然后两个人就吵架。佢男朋友就话,自己爸爸妈妈对佢咁好,佢居然都讲大话呃佢屋企人,话佢矫情。我表妹呢,又再次强调,只要以后唔好咁热烈同佢夹餸,佢都好中意去佢屋企嘅。但依家佢男朋友就觉得我表妹系喺嫌弃佢父母,冇将佢父母当系一屋企人。

所以我想问一下大家,人哋用口吃过嘅筷子帮你夹餸,你地会有咩表情?
单纯夹菜倒没乜,但是嗦一下真的救命
回复 好评 差评

咁就快D帮你家公家婆生2个肥嘟嘟嘅孙仔,等佢哋可以抱下就冇咁多时间帮你夹餸啦
回复 好评 差评

我给孩子夹菜都用公筷,我婆婆也是,这方面我们都比较注重
回复 好评 差评

有dd核凸,建议用公筷
回复 好评 差评

讲下卫生好呱
回复 好评 差评

未结婚,边个同你屋企人啊 真系识贴金
回复 好评 差评